Sunday, November 23, 2008

Believe in yourself




Assalamualaikum semua...
Agak lama jugak kita tak menulis. Pertama sibuk dengan kerja 'cari rezeki'...and kedua sibuk layan 'believe in myself'. Last post kita ada janji yang nak sambung tentang how to face kepayahan hidup from the book i read...tapi tiba-tiba rasa nak tulis pulak tentang tajuk ni dulu.

Well, believe in yourself'...Jangan salah faham, of course we have to believe in Allah swt...tapi maksud believe in yourself ni lebih kepada 'believe in your strength and capabilities' given and created by Allah swt. Jangan ever-ever tidak percaya kebolehan sendiri. Kita teringat pada satu buku yang kita baca tajuknya YOU ARE WHAT YOU BELIEVE YOU ARE. According to the writer, apa yang terjadi pada seseorang tu ada kaitan dengan apa yang kita fikir tentang diri kita. Contohnya, kalau seseorang tu mengganggap diri tu bodoh, lembab, tak pandai, LOSER, unlucky touch, etc..etc (fikirlah apa pun) semua itu dipengaruhi oleh bagaimana seseorang itu fikirkan tentang dirinya.

Bercerita tentang kebolehan ini, ni nak cerita sikit...kita dulu memang tak rasa kita ni boleh buat kerja-kerja seni and memasak...setiap kali raya, kuih memang tak pernah kita buat sendiri sebab TAK PERCAYA KEBOLEHAN DIRI SENDIRI and of course takut nak cuba...begitu juga dengan nak buat-buat bunga-bunga hantaran ke or bunga paha ke bunga telur ke....masa Jaja kahwin tu pun buat juga sikit tapi dengan panduan Jaja sendiri. Tapi tak tahu lah angin apa yang datang tahun ni....kita pun cuba lah buat kuih raya...menjadi pulak tu kita buat kuih tart nenas, london almond, kuih dam, coklat cookies...(pokoknya kena percaya pada keupayaan sendiri...)
Yang satu lagi ni, kita buat bunga telur/bunga paha untuk adik kita Intan yang akan melangsungkan perkahwinan pada 29 November ni...hasil 'believe in myself'...adalah sejambak bunga paha yang kita cipta sendiri !...My masterpiece


So...always have faith in Allah and His creation of YOU and your capabilities..your strength, your talent....Jangan under estimate yourself (tapi jangan over pulak rating yourself...muak orang nanti...)

Kita ada baca satu motivational quotes " Believe in yourself and you can build a mountain!'

Love to all
Kita@Mak@Tok Mi@Mak Mok

14 comments:

zazaez said...

Mak! Job well done! Superb! Cantik to the max!

Zahiril Adzim said...

Aicheh, poyo je kak jaja. Mak, kak ja tipu, dia kata dia buat lagi cun.
Dia kata lagi, kalau Bob buat LAGI LAGI LAGI cun...

Wahahaha!!

p/s: Sekarang boleh lar nak buat bunga telur dengan aman. Tunggulah Eizwan dah besar sket, dah pandai merangkak, dah pandai grab barang nanti... haaa...

Baru ada akai...

~PHiRa~ said...

mak mok, lawa la bunga telur tu...seb baik phira dah kawin, kalau tak confirm nak tempah 2 pahar...hehhe..
betul tu bob...time eizwan leh merangkak nnt, dia leh bg extra "help" kat tok mi dia..hahahah

shana said...

mmg cun la makmok
rajinnn makmok buat sume tu ye
pasni bob & ayin senang la
korg pilih kaler & design jek
:p

ZaiYus said...

Dear Ja, Bob, Phira and Shana.....
Bestnya dapat support dari anak-anak and anak-anak sedara....
Bob jangan perasan lah lu...berlakun boleh laa...nak buat bunga paha... alamat tinggal ranting jer..
Eizwan?..hehe..sekarang ni belum merangkak pun dah mula 'tolong'....bergolek-golek pun cukup melanda semua bunga-bunga kat keliling dia.
Kalau Phira and Shana belum kahwin, mak mok boleh buat bunga paha 14 tingkat lagi.

vee said...

uih...
cantiknya!!!!
dan sekali lagi senyum sendiri bla baca entry kat blog ni.... dikala tengah rasa down sangat ni lah pulak, ada masa untuk baca...tersuntik sket la semangat:)
tq for such a motivating post!!!

david santos said...

Pretty flower!!! Congratulations!!!

ZaiYus said...

Hi Vee....glad to know that my entries dapat 'temankan' Vee masa down...tapi janganlah selalu down nanti cepat tua, deh?

Hello David, thank you for appreciating my flowers and welcome to my blog. The flowers are the signs of my 'believe in myself'..i'm sure you have one masterpiece of your 'believe in yourself'.

vEeLiciOus said...

takpe,tua itu pasti kalau umur panjang:)
hehehehe
dunia kan bulat...kalau tak down sekali sekala, tak terasa pulak nikmat bila di atas:)

sekali lagi,thanks.

aZZiZatuL said...

puan,how to believe ourself on finding our voices and stand up for it?
in a way that nobody will be hurt ya? (termasuk yg tukang lontar suara?) harap dapat dengar pendapat n cerita puan...tq(^^,)

ZaiYus said...

Dearest Vee,
Selalu rasa 'tua' pun susah juga. Nanti asyik 'meragam' je susah juga orang sekeliling....kan orang tua ni kadang-kadang meragam lebih, hehe.

Daer Azzizatul,
InsyaAllah saya akan jawab soalan dalam entry akan datang.
Anyway, thanks for being with me.

Mr. Janggel said...

musim org kawin nih...tetiba suka tengiok bunga telor itu..

Nice!!!

ZaiYus said...

@Mr Janggel
Thank you for visiting my blog and thank u also for liking my 'masterpiece' walaupun rasanya macam budak baru belajar buat bunga telur.

amy said...

tErima kaseh :)