Monday, January 19, 2009

APPRECIATION

Assalamualaikum to all,
Don't know why, time has always been my reason for not 'dropping- in' my blog. Guess i need to descipline myself more in time management. I do believe that we are much capable of managing our time well but sometimes somehow it just 'slipped off' (i think so) and instead of managing the time, the time yang manage us.

Anyway, speaking of time.....today my topic ringan-ringan sikit (walaupun i still owe another half of prinsip mengurus masalah). Hari ni nak cerita about apa berlaku today...(haha sure Bob marah kalau blog macam ni)

OK. Today is 19th January 2009.....about 52 years ago back in Kuala Krai Kelantan, a girl was born (comel lah kot)....and the girl grew up to become a ME!!!....What i'm trying to say is today is my birthday laaa. so sesiapa anak-anak saudara yang belum wish tu...haha you'd better do so ..haha gurau je) Shana, Phira...mananya wish...kalau tak wish, sampai bila-bila i won't grow up.)

Nak cerita pasal birthday tahun ni, well it started at 12 midninght last night, one by one anak-anak wish..Syith wish dulu (phone) oh tak-tak...adik wish dulu in advance and bagi shawl maroon nak pink2 sikit, then kejap lagi turun pulak Bob and Ayen.......serentak bunyi fon.....Jaja!....all the way from Tokyo...."happy birthday mak!!!"....ya Allah tak terkira happynya. Nothing would make me happier than getting a wish dari anak-anak and 'my better half"?...dia belum wish sebab tengah berkursus dalam hutan dengan SUK Selangor...so tak dapat nak wish. Tak apalah...petang ni dia wish lah tu..(abang tak payah wish pun tak apa, janji esok pergi cari present...dah tua-tua pun present tu penting dari husband tau?)



Ni my youngest princess, Shakirin bagi.


Petang tadi sambil-sambil buat kerja, recieved a call dari florist, kata ada nak hantar bunga..(dalam hati...ni mesti Celcom nak hantar macam dia hantar every year)...tiba saja delivery van tu, dapatlah sejambak bunga lilly wrapped in purple, pink and white ....so beautiful...tengok2 sendernya menantu hantar ordered all the way from Tokyo....'from Ezzy, Jaja and Eizwan' (patutlah Eizwan senyum2 kat Tok Mi ..rupanya dia pakat dengan daddy and mummy nak suprisekan Tok Mi ya?). Thank you Ezzy and Jaja. Love it!.




Ada lagi satu present yang kita dapat. A beautiful brooche from a dearest friend/adik angkat. She came to my house on the 17th (Sabtu) to send the 'advance' hadiah. Thank you, Mas. Ya i love you too. Ada juga kawan yang wish my birthday on the 17th morning (sms). Tak apa, janji dia ingat bulannya pun cukup. Silap haribulan pun tak apa. Today i recieved birthday wishes from my sisters Nani (satu family very particular in wishing birthdays) and Didah.

ok. itu saja tentang my birthday, tahun ni memang tak ada any celebration sebab family members tak cukup (ada kat sana ada kat sini...) macam last year semua ada, so kita pergi celebrate di luar. It was fun sekali sekala buat macam tu. Kalau tidak, asyik sibuk semua.

Sebenarnya bukan nak cerita pasal my birthday sangat ni, tapi tentang something yang boleh di relate dengan the importance of 'appreciation'/menghargai. Dalam kehidupan ni tidak semua orang tahu bagaimana nak menghargai orang lain. Bukan tidak mahu tetapi tidak tahu. Alasan yang diberi ialah mak bapa dia tak pernah ajar pun wish2 ni...ataupun, saya ni orang kampung, wish2 ni orang bandar je.

Mungkin ada yang kata apalah pentingnya nak wish-wish or nak ingat-ingat birthdays, ulang tahun perkahwinan orang lain? Birthday kita sendiri pun tidak ingat....hai...ada juga orang yang begini. Akibatnya, orang yang nak diri di hargai akan berkecil hati, jauh hati, merajuk, rasa tidak berguna, macam-macam lagi.Orang bukan suruh pergi celebrate besar besaran, potong kek 14 tingkat, tidak lah... cuma wish and ingat sudah lah. Nak present murah-murah pun tak apa. Yang penting, INGATAN....(its the thought that counts) Sekurang-kurangnya menghargai orang lain. Kalau celebrate valentine's day tu pandai pulak, penjual bunga tiba-tiba jadi jutawan sehari. Padahal sambutan valentine tu bukan untuk orang Islam ya anak2/adik2/akak2/abang2/uncles/aunties.....

Kita suka sangat kalau ada orang yang siap catat orang lain punya important dates. Ada yang set alarm di handphone. Orang macam ni insyaAllah akan sentiasa diingati.

So, to all yang tidak mahu, tidak tahu or tidak mahu ambil tahu tentang orang lain punya important dates, I'm reaching out to you. Reach out to other people. Learn to appreciate and love other people. Hargailah orang lain tambah-tambah lagi yang berkorban untuk kita....(ayah, mak, suami,isteri,anak...etc).

Till next time.
Love

6 comments:

iYda Juhar said...

selamat ari jadi !!
52 and sweet !!
peeewwwiitttt !!

(;

ZaiYus said...

@ iyda Juhar,
Thank you so much for the wish..... hope you are one of those yang always remember the important dates of orang-orang yang kita sayang....

Nisya said...

Salam auntie, happy 52nd bday. bln lepas nampak auntie di cafe bangunan Trauma PPUM. nak tegur tapi auntie tgh engaged dgn serius nye hehe. kalau auntie ingat lagi, saya kawan Jaja yang pernah pegi ofis auntie pinjam PTK notes tahun 2005. semoga auntie panjang umur, diberi kesihatan yang baik dan murah rezeki :)

ZaiYus said...

Salam Nisya....alahai kenapa tak datang je sembang and minum2 dgn auntie. Of course ingat, dear. Macamana 1st PTK? Hope dah lepas dengan cemerlang.
Thank you for your wish and doa.Semoga Nisya juga sentiasa mendapat keberkatan dari Allah swt dalam apa juga yang dikerjakan.

phira@mommysofea said...

Hi makmok..Happy Belated Birthday yg ke-5+2...hehehe...sorry la lmbt wish..semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dan diberi kesihatan yg baik...aminnnnn

SyaNa said...

makmok ampon lmbt wish..
hepi belated bday..
semoga hepi2 selalu
love ya=*

#nape masuk voicemail jek??