Thursday, October 16, 2008

No excuse for being late!

This morning i left the house much earlier than usual, to beat the jam ....I have to be in Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan KL before 8.30 am for my lecture. Punya lah nak beat the jam, i reached JKWPKL at 7.15!...pejabat masih kosong...only about 6 or 7 cars. Well... at least kita dah berjaya kalahkan traffic jam...hehe...melengunglah sorang2 dalam bilik seminar...sorang pun tak ada...tak apalah tu.

What i'm trying to say here is, we have to stop blaming the traffic jam for being late!. Nak seribu daya, tak nak seribu lah dalihnya....bukan nak kata Tok Mi ni bagus sangat selalu punctual, tapi its because being late always make me sick,so i always avoid myself from being SICK because of lateness....biar sick sebab makan rendang banyak sangat raya ni, or semput sebab dah kali buat laksa johor.

Dulu masa Tok Mi still working as a government servant (ingat tu, kita ni servants tau?), i used to defend the government servants, maklumlah cubit peha kiri, seluruh badan terasa...TAPI sekarang bila dah pencen, and i'm on 'this side'...barulah nampak terlalu banyak discrepancies in the system (system ok but the people who runs the system are not that ok). Pasal being late ni perkara biasa je to them. Masa dulu pernah jadi 'small boss. 'Kita pernah juga ada staff yang hidup dia kalau tak bagi excuse, tak sah macam makan laksa johor tak ada sambal...or timun. Ada je excusenya...traffic jam lah, motor rosak lah, anak meragam, husband buat perangai lah, hantar anak sekolah....bumbung rumah tercabutla....macam-macamlah....itu tak masuk lagi mak sedara meninggal lah, nenek sakit kuat....sampai boleh buat buku senarai excuses....bila dah kehabisan excuses....ambik MC....or EL (Emergency leave). Rimas juga dibuatnya.

So, dipendek cerita...janganlah asyik salahkan traffic jam je kalau lambat...kesian dia, dia tak bersalah...traffic jam is innocent....kalau dah tau akan jam, keluarlah awal dari rumah. Senang je kan?.

Puas dah memotivasikan mereka2 yang suka buat alasan ni, sekejap je insaf, lepas tu buat balik perangai lama....

6 comments:

phira@mommysofea said...

alamak...tetiba terasa pedasss la...hehehhe...anyway, it's a good advice for me;-)

syana said...

pedas ye kak??
u r rite tok mi..
kite yg buat jam..bkn jam buat kite..
ha?? boleh la tu..

ZaiYus said...

@Phira ..sebenarnya tak niat nak mengena yang hidup or yang pengsan...(macam Pak Uda cakap)... tapi ada oyang terasa... Hahaha... ooopppss soyiee.....(tersedak Tok Mi)

@syana..kalau buat jam tart boleh lah...yang tu sedap..

Timmy said...

true Tok Mi, my dad always said that even 5 minutes makes a lot of difference... 5 menet awal pon boleh avoid us from being stucked in the traffic jam... that's why i mmg sampai opis pukul 7:30 pagi walaupun jarak rumah dengan opis 15 menet aje... dah jadik habit...

Tok Mi said...

Dear Timmy,
Bagus ....being early in the office makes a lot of difference.....time tak boleh dibeli...betul kat ayour dad tu. Tok Mi setuju.

miss mass said...

i pun ada staff yang sangat suka mengelat buat kerja n came up dengan 1001 alasan.