Tuesday, October 28, 2008

Spring cleaning

Assalamualaikum and salam sayang to all....(yang baca and comment, yang 'ikut' and yang saja-saja singgah...)

Hari ni the 28th day of raya, and 2nd day of deepavali....sekolah cuti lagi tapi office tak cuti. Today i woke up in the morning with a spirit and mood nak 'berkemas office'. Dah lebih 3 bulan tak kemas office sebab practical, no time sbb jengah kejap-kejap je. Meja dah berselerak sangat....(in my whole working life, kepantangan besar kalau working table macam sarang tikus) Rasa satu macam dua macam je kalau meja bersepah....fikiran serabut macam sarang labah-labah spiderman je.

Memang perangai dari mula-mula kerja lagi suka berkemas bilik/cubicle di pejabat. Teringat juga masa masih kerja dulu, ada peraturan yang kita tetapkan ....untuk diri sendirilah...

i) Jangan sekali-kali makan or minum di meja kerja....apalagi bawak masuk makanan yang berbau macam nasi lemak ke dalam bilik....(boleh jadi gaduh kalau orang lain bawak masuk);

ii) kemas bilik (major spring cleaning) at least once a month. (ni termasuklah mengalih perabot sekali....) ada orang kata kita ni gila, kejap-kejap alih barang....ini sebab kita nak ada kelainan setiap masa...continous improvement.....or Kaizen. Suka sikap orang Jepun yang ada je benda diorang buat untuk kelainan and perubahan...termasuk dalam diri.

iii) kalau susun buku.....yang tinggi sebelah paling kiri....dan menurun ke sebelah kanan

iv) bilik mesti ada hiasan walaupun kecil-kecil. Once i had a hoby collecting car models....(dari volkswagen to ferrari )siapa masuk bilik kat office menggeram je nak pegang......again ada orang kata kita gila, sebab wanita apa yang collect model kereta?...bunga-bunga tak berkenan sangat.

v) bilik mesti wangi....kalau tak wangi, sanggup cari perfume and spray dalam bilik.....


(kenapa kita (kita tu saya la) jadi macam ni?....sebab satu hari pernah pergi office 'someone' whom i adored sangat, and dia lah yang cakap..." Zai....kekemasan melambangkan keperibadian kita" and "orang berjaya tidak serabut!"....


ok, berbalik pada berkemas di office hari ni. Punyalah bersemangat berkemas sampaikan tak sedar keupayaan kekuatan kita.....menolak cubicle, meja besar, book shelves...etc...etc....dah selesai mengalih perabot, barulah terasa letih....tapi hanya rasa setelah selesai....tapi masa mengalih tu tak rasa pun....ni satu lagi prinsip hidup yang kita pegang....

BELAJAR MENGASIHI APA YANG KAMU LAKUKAN, NESCAYA KAMU TIDAK AKAN RASA SUSAH UNTUK MELAKUKANNYA' (ini tidak termasuk buat kerja-kerja jahat ya?..).

So, until pukul 6 petang tadi, office ni dah almost selesai dikemas dan di 'ubahsuai'. esok insyaAllah sambung lagi. ..tapi yang tak bestnya sempat kena perli dengan husband....dia cakap "ni tahanlah sebulan dua kot, lepas tu alih lagi...." Memanglah kita macam ni, anak-anak pun tahu....perabot kat rumah sampai dah nak mintakk ampunnn....kaki nak patah lah, cermin nak pecah lah...sebab asyik mengalih je...
Well....setakat ni I'm not quite sure whether what i'm doing now is considered as good or bad...(maybe jangan sampai perabot rosak lah kot ...dah kira baik dah tu...)....

Ok wasallam semua...nak tidur, badan baru rasa sengal-sengal...(husband tak tahu kita sakit badan...takut dia and anak-anak kata "padan muka"....sapa suruh rajin sangat cari pasal...
Anyway,....tempat kerja yang kemas dan bersih...(dan wangi)...menggambarkan ketelitian dan kejayaan...remember)

Salam dari
Kita/Tok Mi/mak/mak mok/ibu

5 comments:

phira said...

terus rasa semangat nak kemas my workstation...hehehhe...

p/s:kalau rajin boleh la jengah blg rizman at http://riezman.blogspot.com ;-)

ZaiYus said...

@phira
Lama tak dpt comment Phira. Hehehe...bagus jugak dapat bagi semangat 'mengemas' ...(tapi hari ni badan dah sengal-sengal...sendiri cari penyakit menolak barang berat...).
InsyaAllah nanti mak mok visit blog Riezman...

phira said...

phira ada je baca blog makmok..byk nasihat membina;-)siap ada resepi laksa johor lagi..tapi x nak amik la..nak yg makmok masak...hehehe

~~lil baybee pearl~~ said...

wahhh!! suka baca post yg ni. membina sungguh! tiba33 jadi rajin pulak nak mengemas tempat ni yang dah ala33 mcm sarang labah-labah

Zaiyus@Tok Mi said...

@Phira....kenalah ambik resipi laksa johor sebab nanti boleh dapat resipi turun temurun dari mak mok.

@lil baybee pearl...glad to know yang post ni dah bagi semangat untuk mengemas...keep it up.